St.Jean-Pied-de-Port, aan voet van de Pyreneeen - Reisverslag uit Dax, Frankrijk van Piet en Lia Bergh - WaarBenJij.nu St.Jean-Pied-de-Port, aan voet van de Pyreneeen - Reisverslag uit Dax, Frankrijk van Piet en Lia Bergh - WaarBenJij.nu

St.Jean-Pied-de-Port, aan voet van de Pyreneeen

Door: Piet en Lia van den Bergh

Blijf op de hoogte en volg Piet en Lia

09 Juni 2008 | Frankrijk, Dax

Op de eerste plaats weer bedankt voor zoveel bemoedigende en belangstellende reacties. Het gaat prima met ons. Het weer mocht een beetje beter zijn, de temperatuur is prima om te fietsen. Elke dag regent het vooral in de avonduren zodat we vaak nat op moeten breken en dan is de tent bijv. extra zwaar. Gisteravond hebben we een groep trimfietsers uit Uden getroffen op de camping in St. Palais. Echte gezellige Brabanders. Zij hebben van ons zeker voor 6 kg aan spullen meegenomen;spullen die we niet (meer) gebruiken. De Udenaren reden op racefietsen en werden begeleid door een camper. De kustroute is ons prima bevallen. We hebben bijna 3 dagen over enkel fietspaden gereden, zonder auto's en af en toe de zee in het zicht! Les Landes was fietsen over oneindig lange rechte wegen in de dennenbossen.
We drinken en eten als wolven. Het is misschien niet te geloven maar we hebben het de hele dag hartstikke druk met het zoeken naar winkeltjes, en campings, eten, drinken, tent opzetten en afbreken, wassen en drogen(!!!), in ons dagboek schrijven, routes bestuderen, van alles gaan bekijken. Om tien uur duiken we ons warme tentje in en slapen als rozen. Hoe dichter we bij Spanje komen hoe meer pelgrims we zien. Vandaag hebben we een halve rustdag genomen om wat tijd te hebben om in St.Jean-Pied-de-Port rond te kunnen kijken, te kunnen internetten en extra uit te rusten voor de eerste bergetappe die morgen op het programma staat:het beklimmen van de Ibaneta, de bergpas over de Pyreneeen naar Spanje, ongeveer 25 km. lang!! We hebben er vertrouwen in!

Heel veel liefs van ons!!!!

Piet, papa, opa en Lia,mama en oma,

P.S.:
-Gisteren moesten we keihard sprinten voor de eerste hond die ons achterna zat.
-Fijn dat het goed gaat in Appeltern.
(Bedankt Jan en José!!)
-Lieki en Thomas, leuk dat jullie in Appeltern gelogeerd hebben.
-Ciske, we hebben Sinterklaas nog niet gezien. Misschien morgen! Een dikke knuffel van ons!
-Volgens ons is het voetbal begonnen.We hebben er nog niets van meegekregen. Hoe is het met oranje Louis?
-Vanmorgen konden we weer eens "oudoe" zeggen tegen de Udenaren
-Elke dag kunnen we op de camping lekker zitten op stoelen die we "regelen". Een beetje Frans is erg handig en de oudjes willen liever van de grond zitten.

• 09 Juni 2008 - 14:48

Conny:

Hallo Piet en Lia
    Na elk bericht van jullie kijk ik effe op google earth waar jullie zitten en reis op deze manier een klein beetje met jullie mee.Al 3 weken onderweg en dan nu de echte bergen.
    Ter info: 4 sept in friesland en 6 sept in
    e-l zijn de geplande dagen, als je begrijpt wat ik bedoel.jenny en Piet zijn nu onderweg naar Vaison la Romain en hebben ook onbestendig weer. Ik kreeg net een smsje van hen.
    heel veel groetjes van ons: Conny Melle en Noelle

• 09 Juni 2008 - 15:24

Marian En Tonnie:

Zo Gelderse Trappedoelies (klinkt al wat Spaans niet?) Gullie zijt dus aangekomen in Sint Jan Piet ga Vort. Dat laatste woord past goed bij jullie 2tjes. De "wielen van avontuur" draaien alsmaar door.Zo vernemen wij ook dat jullie door een prachtig lang "sprookjesbos" gefietst zijn. Zaten daar wilde dieren of te wel bijtende- en/of loopse hondjes? We zijn het regelmatig gewend van jou Piet, dat je achternagezeten word door zo'n beest!!!! En dat snap ik best, want welke hond wil er nou niet aan die lekkere kuitenkluifjes zitten en dan heb ik het nog niet over die sensuele zachte beentjes van Lia. Nou Piet, ik heb mogelijk een oplossing. Niet schuppen, das dierenmishandelijk. Zeg nou gewoon "vort klote chien" Ze verstaan het zeker.O ja.....verstandig om die kilo's mee terug te geven aan die Udenaren. Halen we samen met zijn 3tjes wel weer op als we "rondje Uden" rijden op een woensdagavond. De wereld draait hier gewoon door Piet.Trouwens ik denk dat jullie zelf ook al wat gewicht verloren hebben. Die laat maar daar!! Nou we hopen dat jullie de 25 kilometerklim goed door staan en met de gehele Hollandse Armada Spanje in zullen dalen!!! Groetjes..............
    Marian en Tonnie

• 09 Juni 2008 - 17:29

Sabine:

Vanuit la Sauvetat de Saveres, Beppie en Theo:
    ik ben hier relatief dicht bij jullie in de buurt en vandaag is het hier voor het eerst zonnig en droog!!! Dus hopelijk bij jullie nu ook mooi!!

Ook nog een treurig bericht:gisteren is Theo's beste stier; Vallon, de kampioen van Frankrijk aan een longontsteking overleden. Hij was zo aan het lijden, kreeg bijna geen adem. Heel erg sneu, zeker omdat hij nog maar 4 jaar was; Wat een enorm beest, hij woog 1400kilo.
    Destondanks was het toch een gezellig feest, maar iedereen was er wel erg ontdaan van.

Er zijn hier nog zoveel klusjes; dus ik blijf voorlopig nog even hier. Bovendien kun je hier ook heerlijk fietsen in de omgeving;

Jullie goeie benen voor de pYrenneeen!!
    Veel liefs
    Sabine

• 09 Juni 2008 - 20:36

Diny En Louis:

Hoi Piet en Lia,

Nou ik kan jullie verwittigen dat het momenteel 3-0 is voor Nederland tegen Italië. Misschien geeft het jullie ook courage dat de nederlanders het zo goed doen, want ge zult die wel nodig hebben in de bergen.De Ibaneta is dat 25 km. omhoog? Trappen maar zou ik zeggen, maar ja dan kom je ook in het land van Sinterklaas, aldus Ciske zeker.
    O ja, Gerard van Maasakkers viert zijn 40 jarig jubileum en hij vertelde op de tv. dat hij het liedje van Cis Verdonk het mooiste vind uit zijn ouvre.
    Het is nog steeds 3-0!!

Groetjes van ons Diny en Louis

• 10 Juni 2008 - 08:57

Truus:

Goedemorgen! Jullie zijn inmiddels begonnen aan de eerste etappe door de bergen? Dat zal kruim kosten! Maar het gevoel straks de Spaanse grens te passeren geeft de burger moed!! Hopelijk is het weer inmiddels wat stabieler geworden?
    Hier is het zómer! Leuk dat jullie zo vaak iets laten horen.De grandiose overwinning van Oranje heb je natuurlijk moeten missen? Als ze zó doorgaan!? Lia en Piet, Spanje wacht op jullie! Geniet van alles!
    Groeten en liefs van
    Truus

• 10 Juni 2008 - 17:18

Beppie:

hallo Piet en Lia; hoop dat jullie vandaag zonder regen de pyreneeën over zijn gfekomen!
    T'is hier nog steeds erg onbstendig weer, zal bij jullie nu dus ook het geval zijn; hoe zuidelijker hoe regenachtiger en kouder is het de afgelopen drie maanden geweest!
    we hebben heel gezellig (schreef Sabine al) mijn verjaardag gevierd zondag: s'avonds is Vallon doodgegaan: Theo was er echt stuk van!
    Ook de mensen die allemaal op het feest waren, waren er van ontdaan! Vanmorgen is hij weggegaan: t'is heel wat om zo'n grote kolos zo kwetsbaar te zien!Hoop van harte dat jullie niet al te veel last hebben van de regenval telkens weer: hadden jullie natuurlijk niet zo op gerekend!
    Sabine blijft langer, t'is héél gezellig zo met ook familie van Theo die hier nog steeds is!
    Habla espagnol senor?senorita?
    Si, si un poco?Cuantos anos tiene? Tiene Hijos? Si, si treis hijos, dos ninas y un nino; estan mas alte;viven en los pais bachos.
    Nou dit is een eerste aanzet voor spaans!
    met een beetje oefening op de fiets zo overdag kunnen jullie zo een "echte" conversatie" aangaan?!?!
    heel veel liefs Beppie

• 11 Juni 2008 - 09:59

Gerda:

hoi lia en piet,

fijn dat jullie zo goed gaan ,alleen jammer van al die regen. zie weer uit naar jullie volgend bericht.
    groetjes gerda.

• 12 Juni 2008 - 10:16

Walburga:

Buiten regent het en het is donker.Delphine is naar Oirschot. Dit
    is de derde keer dat ik schrijf .Hebben jullie dat ontvangen. Volgens Delphine doe ik dan iets niet goed. Maar ik probeer het weer opnieuw.Heel veel groetjes van ons beiden.